Illustraties – Infographics – Live tekenen – Grafisch ontwerp

The World of Data in opdracht van Tech bedrijf Valcon

Data als water

Begin 2023 werd ik gevraagd om een live-drawing sessie te doen bij het bedrijf Valcon. Vanuit die sessie werden de eerste ideeën uitgewisseld voor wat toen nog “the land of data” heette. 

Tijdens een live-drawing sessie werden de eerste ideeën grofweg op papier gezet om een wereld uit te beelden wat bestond uit ‘data’.

‘Data’ is natuurlijk best wel breed (allesomvattend), dus hoe vang je zo’n term in tekeningen? 

Initieel was de ‘Land of data’ gebaseerd op het Nederlandse landschap. Toen dacht dat we ‘data’ konden visualiseren als ‘water’ omdat Nederland natuurlijk ook voor een groot deel gebouwd is op water. Water wordt gereinigd, geconsumeerd, vervuild, verspreid etc etc. 

In deze context zou de waterstroom staan voor de gegevensstroom. Met elementen als een wolk, regen die in een meer valt, polders, windmolens die water oppompen, aquaducten, havens, zee en dijken maar ook boerderijen, wegen, NS treinen, fabrieken, en KLM vliegtuigen

Ruwe data is dan bijvoorbeeld uitgebeeld als grondwater, een dijkbreuk is een data lek en wolken zijn data platforms. Met deze begrippen werd de eerste opzet van de ‘Land of Data’ gemaakt. 

World of Data

Gaandeweg werd het toch meer een ‘World Of Data’ en werd er meer een internationaal karakter aan gegeven met minder nadruk op een typisch Nederlands landschap. De NS trein werd een Europese trein, het KLM vliegtuig verdween, De molen moest wijken en het Escher gebouw. 

schets-World-Of-Data-2023
Eerste schets met aantekeningen voor de 'World of Data'
Eerste schets met aantekeningen voor de 'World of Data'

Data als water

Verder in het process besloten we toch maar voor een isometrisch perspectief te gaan en werden er elementen geschrapt maar ook een heleboel erbij bedacht. In eerste instantie had ik voor A.I. het ‘oog van god’ in gedachten bovenaan in de lucht maar dit was toch iets te ‘beladen’. Voor ‘Loyality Analysis’ had ik het monument op de Dam gekozen maar was ook iets te ver gezocht nog. 

Afronden

Het kleurenpalet in de uiteindelijke visual is grotendeels afgeleid van de Valcon huisstijl. De visual opmaken in vector was een bewuste keus omdat meerdere elementen zoals de auto’s, wolken, boten etc geanimeerd zouden gaan worden om het geheel tot een interactieve visual te maken voor op de Valcon website. 

Bekijk de uiteindelijke 'World Of Data' op de Valcon website:

Close ups

Valcon levert duurzame transformatie door het combineren van technologie, data en consulting

Valcon is een Europees advies-, technologie- en databedrijf dat gevestigd is in Nederland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Duitsland, Kroatië en Servië. Onze missie is om hoogwaardige consulting te combineren met diepgaande kennis van technologie en data om waarde toe te voegen voor onze klanten. Met onze capaciteiten helpen we klanten waarde te creëren in transformaties, van operationele strategie tot implementatie, ondersteund door een breed scala aan IT-tools.

Terug Naar Boven
Illustraties en infographics op maat. Ontwerp-technisch lever ik maatwerk met persoonlijkheid, in dienst van het concept.

Freelance illustrator Utrecht.

Ook inzetbaar voor:

  • Live tekenen / Beeldverslag tekenen
  • Striptekenaar
  • Logo-ontwerp
  • Advertentieontwerp
  • Videobewerking
  • WordPress-ontwerp
  • Websites bouwen en onderhouden
  • Visueel ontwerp
  • Grafisch ontwerp
Op social media