The World of Data in opdracht van Tech bedrijf Valcon

Data als water

In het begin van 2023 kreeg ik een interessante uitnodiging om een live-drawing sessie te leiden bij het bedrijf Valcon. Tijdens deze sessie werden de eerste ideeën uitgewisseld voor wat destijds bekend stond als ‘the land of data’.

Terwijl de potloodstreken de ruwe contouren van een wereld schetsten, ontstond de uitdaging hoe ‘data’ visueel te vertalen. Met zijn veelomvattende karakter leek ‘data’ bijna ongrijpbaar.

In eerste instantie werd ‘the Land of Data’ geconceptualiseerd rondom het Nederlandse landschap. De gedachte om ‘data’ te verbeelden als ‘water’, gezien het waterrijke karakter van Nederland, kwam al snel naar voren. Water, met zijn vele gedaantes van zuivering tot verontreiniging, leek een passende metafoor voor de stroom van gegevens.

In deze context werd de gegevensstroom gerepresenteerd door waterstromen, met elementen als wolken, regenval in meren, polders, windmolens die water oppompen, aquaducten, havens, zeeën en dijken, maar ook alledaagse aspecten zoals boerderijen, wegen, treinen, fabrieken en vliegtuigen.

Ruwe data werd verbeeld als grondwater, een lek in de dijk als een datalek en wolken fungeerden als data platforms. Met deze symbolen werd de eerste schets van ‘the Land of Data’ gerealiseerd.

World of Data

Gaandeweg werd het toch meer een ‘World Of Data’ en werd er meer een internationaal karakter aan gegeven met minder nadruk op een typisch Nederlands landschap. De NS trein werd een Europese trein, het KLM vliegtuig verdween, De molen moest wijken en het Escher gebouw. 

schets-World-Of-Data-2023
Eerste schets met aantekeningen voor de 'World of Data'
Eerste schets met aantekeningen voor de 'World of Data'

Data als water

Verder in het process besloten we toch maar voor een isometrisch perspectief te gaan en werden er elementen geschrapt maar ook een heleboel erbij bedacht. In eerste instantie had ik voor A.I. het ‘oog van god’ in gedachten bovenaan in de lucht maar dit was toch iets te ‘beladen’. Voor ‘Loyality Analysis’ had ik het monument op de Dam gekozen maar was ook iets te ver gezocht nog. 

Afronden

Het kleurenpalet in de uiteindelijke visual is grotendeels afgeleid van de Valcon huisstijl. De visual opmaken in vector was een bewuste keus omdat meerdere elementen zoals de auto’s, wolken, boten etc geanimeerd zouden gaan worden om het geheel tot een interactieve visual te maken voor op de Valcon website. 

Bekijk de uiteindelijke 'World Of Data' op de Valcon website:

Close ups

Valcon levert duurzame transformatie door het combineren van technologie, data en consulting

Valcon is een Europees advies-, technologie- en databedrijf dat gevestigd is in Nederland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Duitsland, Kroatië en Servië. Onze missie is om hoogwaardige consulting te combineren met diepgaande kennis van technologie en data om waarde toe te voegen voor onze klanten. Met onze capaciteiten helpen we klanten waarde te creëren in transformaties, van operationele strategie tot implementatie, ondersteund door een breed scala aan IT-tools.

Terug Naar Boven
a

Display your work in a bold & confident manner. Sometimes it’s easy for your creativity to stand out from the crowd.

Social